Bloemkoolschotel met Grieks gehakt

Bloemkoolschotel met Grieks gehakt

We beginnen met een recept van Onno Kleyn en wel het Grieks gegrild gehakt met yoghurt tahinsaus. Een belachelijk verslavend recept overigens. Geen idee meer hoe wij ooit leefden zonder tahinsaus. Zelfs op een stukje stokbrood is het heerlijk. Maar goed, daar gaat het niet over. Het gaat over het Grieks gegrild gehakt. DeMan maakte dat en bewaarde de helft voor de volgende dag. Dus zonder er eerst köftes van te maken. Gewoon het aangemaakte gehakt bewaren. En dan? Dan maak je er een Grieks bloemkoolgerecht mee. Niks Grieks aan natuurlijk maar wel heerlijk.

Voor twee personen 250 gram Grieks gehakt volgens recept. Snipper een ui en hak knoflook fijn. Smoor dat in wat olijfolie en doe er na 5 minuten het gehakt bij. Als het gehakt gekleurd is mag er een eetlepel tomatenpuree in en dat roerbakken we een paar minuten. Dan een klein glaasje witte wijn en als dat verdampt is een blik tomatenblokjes. Een laurierblad maakt het af. Nu sudderen met het deksel op de pan. Lekker sudderen tot de gehaktsaus ingedikt is. Wellicht moet je na een uurtje (dat is wel genoeg) het deksel de laatste 10 minuten van de pan halen.

Ondertussen snij je 400 gram aardappels in blokjes en verdeel je een kleine bloemkool in roosjes. Dat koken we gaar als volgt: aardappelblokjes in de pan en als die koken de bloemkoolroosjes erbij. Dan nog 8 à 10 minuten samen koken en vervolgens afgieten. Bij de gehaktsaus doen we nog een klein bouillonblokje (of een half groot blokje), een beetje pit in de vorm van een theelepel harissa of wat sambal en wij zijn dol op Ras el Hanout dus daar smokkelden we ook nog een theelepel van de pan in. Bloemkool/aardappels erbij en alles goed doorwarmen en klaar ben je. Oh en natuurlijk kun je er wat kaas overheen raspen. Dat kan altijd.

Eiwitten: het gebraden gehakt levert per 100 gram 14 gram eiwitten op. Wees niet zuinig met de kaas als je meer eiwitten nodig hebt.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies tbv statistiek en marketing doeleinden. Prima hoor! Waarom?

error: We houden er niet van als onze gegevens worden gekopieerd.