Naadlekkage

Naadlekkage na een maagverkleiningsoperatie

Bij elke nieuwe aansluiting die wordt gemaakt (van maag naar darm bijvoorbeeld) is er een kans dat de verbinding gaat lekken. Dit komt bij ongeveer 1% van de operaties voor. Artsen adviseren de eerste twee weken na de operatie zorgvuldig om te gaan met vloeibaar eten, dit verlaagt de kans op lekkages.

Lekkages ontstaan meestal in de eerste week na de operatie, maar het kan ook gebeuren dat deze pas later ontdekt wordt.

Door de lekkage kan darmvocht (en dus bacteriën) naar buiten komen en daarmee het buikvlies prikkelen. Dit zorgt voor een lokale buikvliesontsteking gepaard gaande met zeer hevige pijn.

Klachten: pijn in de (linker)bovenbuik en een snelle hartslag. Soms koorts. De arts zal een slikfoto of een CT-scan uitvoeren om een naadlekkage te ontdekken. Is er sprake van een naadlekkage dan zal er vaak een operatie plaatsvinden. Hierbij wordt de lekkage gedicht, de buik schoongespoeld en een drain geplaatst. Deze drain zorgt ervoor dat (vuil) vocht het lichaam kan verlaten.

Na een dergelijke operatie blijf je een aantal dagen langer in het ziekenhuis.

3 Comments
 1. Anna Wessel zegt

  Wat een fijne informatieve website! Ik kwam op het stukje naadlekkage, dat heeft mijn interesse omdat ik zelf te maken heb gehad met een naadlekkage na een gbp. Ik heb zelf erg weinig informatie en verhalen kunnen vinden van mensen met naadlekkage en ook de informatie hier zou nog uitgebreider mogen wat mij betreft. Zo heb ik bijna 8 weken geleden mijn naadlekkage gehad, ben ik wel geopereerd maar is het gaatje niet gedicht tijdens de operatie. Dat schijnt toch vaak niet gedaan te worden: het lichaam moet dit net als een wondje zelf helen. In de tussentijd mocht er geen eten en drinken door mijn maag heen en kreeg ik een sonde. Deze heeft er 5 weken gezeten. De drain echter, heb ik nog steeds. Het kan een heel langdurig verhaal zijn, helaas heb ik pech. Zolang de dr aain er nog zit wordt me sterk afgeraden te werken, ik merk ook dat mijn energie nog minimaal is. Gelukkig gaat het eten en drinken nu wél weer goed! Via voeding krijg ik voldoende energie binnen en val ik toch goed af. Ik hoop dat als dit allemaal achter de rug is, ik eindelijk het sporten kan gaan oppakken en…het leven weer volop kan leven!

  1. Willeke zegt

   Hallo Anna, wat ontzettend vervelend dat je met deze complicatie te maken heb gehad!! Fijn dat eten en drinken nu wel goed gaat. Ik wens je een spoedig herstel toe! Bedankt voor je aanvulling, ik hoop dat andere lezers hier ook weer mee geholpen zijn.
   Groetjes
   Willeke

 2. Maaike zegt

  Ik zit nu in deze situatie heb een drain en sonde en het is voor mij zo uitzichtloos of het allemaal wel goed gaat komen… nu lees ik dat je van de sonde af bent gelukkig maar de pijnlijke drain nog steeds in je lichaam zit kom je hier bovenop en wat zijn je vooruitzichten? Lieve groet Maaike

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies tbv statistiek en marketing doeleinden. Prima hoor! Waarom?

error: We houden er niet van als onze gegevens worden gekopieerd.