Ondervoeding

Ondervoeding na een maagverkleining

Bij een klein deel van de mensen met een maagverkleining ontstaat een situatie waarbij er sprake is van ondervoeding. De BMI zit dan onder de 20.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn:

  • Malabsorptie: voedingsstoffen worden onvoldoende opgenomen door het lichaam.
  • Het eten van te weinig, niet goede of eentonige voedingsmiddelen.
  • Een eetstoornis waarbij er onvoldoende wordt gegeten of er een angst of weerstand is ontstaan ten opzichte van eten of weer aankomen.
  • Te snel blijven afvallen en niet op stabiel gewicht komen.
  • Veel pijnklachten na de operatie die niet verklaard kunnen worden.
  • Een vernauwing waardoor er minder gegeten kan worden.

Bij een dreigende ondervoeding wordt vaak het multidisciplinaire team erbij gehaald. De diëtist kijkt naar het voedingspatroon, de psycholoog kijkt of er psychische problemen zijn waardoor iemand niet meer kan of durft te eten, de internist kijkt naar fysieke oorzaken en de chirurg naar de nieuwe maag en darmomleiding. Met zijn allen zullen ze zoveel mogelijk proberen het probleem op te lossen en de patiënt weer te laten opknappen.

In ernstige gevallen, waarbij tekorten zijn opgetreden en de persoon niet meer normaal kan eten, zal men vaak proberen via bijvoeding de patiënt weer aan te laten sterken. In eerste instantie via een sonde via de neus. Er wordt dan een dun slangetje via je neus in je maag gebracht. Hiermee komt het eten direct in je maag.

Lost dit het probleem niet op, of ben je te misselijk door het slangetje (die door je keel loopt) dan kan besloten worden een PEG- sonde in te brengen. PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastronomie. Er wordt met behulp van een endoscopie (slang met camera) direct door de buikband heen een sonde in de maag gebracht.

Tot slot is er nog de mogelijkheid van de TPV-lijn. TPV staat voor Totale Parenterale Voeding. Er wordt via een infuus voedingsstoffen naar binnen gebracht. De voedingsstoffen komen direct in de bloedbaan terecht en hiermee wordt het hele spijsverteringssysteem ontzien (van maag tot en met darmen).

Ondervoeding is een zeer grote complicatie met een kans op overlijden. Snel en adequaat handelen door artsen is hierbij essentieel!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies tbv statistiek en marketing doeleinden. Prima hoor! Waarom?

error: We houden er niet van als onze gegevens worden gekopieerd.