De gastric bypass van Daniëlle

De gastric bypass van Daniëlle

Maagverkleining en complicaties. Daniëlle (28 jaar) kan er alles over vertellen. Ze heeft al negen operaties achter de rug inmiddels! Waarschuwing vooraf: het is een heftig verhaal.

‘Ik ben mijn hele leven al te dik geweest. Elk dieet heb ik uitgeprobeerd met het bekende jojo-effect tot resultaat. Elke keer kwam ik weer meer gewicht aan. Toen ik 23 jaar was woog ik 145 kilo en had ik een BMI van 52. Na een zware zwangerschap en bevalling in 2014, adviseerde de gyneacoloog een maagverkleining. Gelukkig kon ik al snel terecht in het ziekenhuis bij mij in de regio. Op 18 mei 2015 heb ik een gastric bypass gekregen. Ik was in het begin ontzettend gelukkig met mijn gastric bypass. Met sporten en bewuste keuzes in voeding lukte het me om 88 kilo af te vallen en woog ik nog maar 58 kilo (BMI van 20.4).

In overleg met de artsen besloten we om zwanger te worden. Al vanaf het eerste moment was ik continue misselijk en gaf ik de hele dag over. Omdat ik zo snel afviel moest ik medische bijvoeding hebben om mezelf en mijn kindje te kunnen blijven voeden. Met negen weken zwangerschap kreeg ik helse pijnklachten in mijn buik. Er werden diverse onderzoeken gedaan maar daar kwam niets uit.
Uiteindelijk kreeg ik een kijkoperatie en toen bleek ik een dubbele darmhernia te hebben. Mijn darmen zaten volledig in de knoop. Na deze operatie was ik gelukkig weer pijnvrij.

In de 28e week van mijn zwangerschap kreeg ik weer hevige klachten. Opereren was een te groot risico voor mijn kindje, daarom kreeg ik zware morfine en volledige bedrust geadviseerd. Mijn tweede dochter werd met week 36 geboren. Helaas verdwenen de pijnklachten na de bevalling niet en kreeg ik na drie maanden weer een kijkoperatie. Ook dit keer had ik weer een darmhernia. Na de operatie was ik weer een tijd pijnvrij. Tot het vijf weken daarna wéér misging: mijn darmen waren zo afgekneld dat ze helemaal opgezet en uitgerekt waren. Na een darmsonde om het vocht af te voeren is uiteindelijk mijn derde darmhernia verholpen.

Inmiddels was ik een jaar lang stabiel in gewicht en kreeg ik een buikwandcorrectie. Hoewel mijn buik mooi plat was getrokken had ik nog steeds veel pijnklachten. Na maanden van twijfel, pijn en niet serieus genomen worden in mijn ziekenhuis, heb ik een second opion aangevraagd bij het Máxima Medisch Centrum.

In oktober 2017 heb ik daar mijn eerste afspraak gehad. Eindelijk iemand die luisterde en mijn klachten serieus nam! Binnen een week tijd kreeg ik allerlei onderzoeken, maar daar kwam helaas niets uit.

Toch besloot de chirurg te operen – voor de zevende keer inmiddels – en de oorzaak van mijn klachten werd al snel duidelijk. De chirurg is een uur bezig geweest met het verwijderen van alle verklevingen van de eerdere operaties en toen constateerde hij dat de omleiding van mijn darmen een grote puinhoop was. Mijn darmen lagen in bochten en kronkels waardoor de omleiding vernauwd was. Tijdens de operatie is er een nieuwe verbinding gemaakt.

Helaas had ik ook na deze operatie nog steeds buikklachten. Omdat die zo erg waren besloot de arts de achtste operatie uit te voeren (februari 2018). Tijdens deze operatie bleek dat het probleem vele malen groter was dan gedacht. De hele verbinding van de omleiding moest eruit en ook de verbinding naar de galwegen was een puinhoop. Alle aansluitingen zijn losgemaakt, de verbinding waar de darmen samenkomen is eruit gehaald en met een ander stuk darm is een nieuwe verbinding gemaakt. In totaal zijn er twee chirurgen drie uur bezig geweest. Omdat de pijn na deze operatie vreselijk was, werd ik aan een morfinepomp aangesloten. Ik was in de tussentijd weer bijna 10 kilo afgevallen. De weken erna ging het weer wat beter met mij en ik kreeg weer wat vertrouwen in mijn lichaam.

Tot vier weken na de operatie; pijn, braken, geen eten verdagen. Mijn lijf verzwakte in snel tempo. Ik kreeg medische bijvoeding en sondevoeding. Helaas ging het na 1,5e dag al mis met de sonde door het het vele overgeven. Ik kreeg daarna een piclijn, dit is een infuus die voor langere tijd kan blijven zitten. Daarnaast kreeg ik ook TPV voeding toegediend waarmee de voedingsstoffen direct in mijn bloedbaan terecht kwamen. De artsen hoopten dat mijn lichaam hierdoor aan zou sterken. Omdat alle thuiszorg een grote impact had voor mijn gezin, heb ik zelf geleerd hoe ik de dagelijkse verzorging kon doen.

Eind mei 2018 besloot de chirurg dat ik genoeg aangesterkt was om een negende buikoperatie aan te kunnen. Een operatie waarbij de gastric bypass ongedaan gemaakt zal worden gemaakt. Een week voor de operatie besloot de chirurg echter iets anders uit te proberen: in juni heb ik een PEG-sonde in mijn restmaag gekregen. Op die manier kunnen we uittesten of de sondevoeding, die via mijn restmaag de normale weg aflegt door mijn maag en darmen, wel zonder klachten verloopt. Als dat namelijk het geval is, is het duidelijk voor de chirurg dat mijn klachten worden veroorzaakt door de bypass.

De weken erna wordt het duidelijk: voeding die via mijn PEG-sonde mijn lijf in gaat veroorzaakt geen klachten. Normaal eten dat ik zelf eet, verdraagt mijn lichaam niet. Daarom besluit de chirurg mij op de wachtlijst te zetten voor een undo-operatie. Voor deze ingewikkelde operatie worden twee chirurgen ingepland. Dit wordt de tiende en hopelijk ook de laatste operatie. Hopelijk is dit de operatie waarmee ik weer een normaal leven krijg. Zonder lijden en zonder pijn. Hopelijk weer een normaal leven met normaal kunnen eten en leuke dingen doen die een meid van 28 jaar hoort te doen! Met mijn man en kinderen.

Heb ik spijt dat ik een gastric bypass heb laten uitvoeren? Ja enorm! Als ik dit had geweten, zelfs al was de kans nog zo klein, dan had ik nooit dit risico genomen. Ik ben nu slank maar ongezonder dan ooit tevoren. Mijn lijf laat me continue in de steek en voor mijn gezin is het vreselijk om dit mee te maken. De angst om na het ongedaan maken van de gastric bypass weer aan te komen beangstigd me wel.

Ondanks alle ellende zal ik nooit opgeven. Ik ben nu 28 jaar, hoop nog minimaal 40 jaar mee te gaan. Maar zoals ik me nu voel zie ik mezelf niet oud worden. Mijn lichaam houdt dit niet nog veel langer vol.’

Update 25 augustus 2018

Daniëlle is met spoed opgenomen in het MMC. Haar sonde is losgeraakt en ze krijgt te weinig voeding/vocht binnen.

 

1 reactie
  1. Bianca fadda zegt

    Hallo hier soort gelijk verhaal na 5 operaties nog steeds pijn. Zijn er ook aan het denken om de GB terug te laten draaien. Hier is zeer weinig info over te vinden. Hoe is het met danielle afgelopen. Nog meer mensen met een undo. Alle info zou geweldig zijn gr bianca

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies tbv statistiek en marketing doeleinden. Prima hoor! Waarom?

error: We houden er niet van als onze gegevens worden gekopieerd.