De gastric bypass van Petra

De gastric bypass van Petra

Waarom heb je gekozen voor een maagverkleining?

Ik ben Petra Huis in ’t Veld (54 jaar). In 2017 kreeg ik van mijn huisarts het advies voor een maagverkleiningsoperatie. Ik woog op dat moment 112 kilo (BMI van 37). Door mijn overgewicht had ik last van hoge cholesterol, een hoge bloeddruk én waren mijn suikerwaardes veel te hoog. Ondanks de medicijnen kregen we die hoge waardes niet onder controle. De huisarts zei tegen me ‘als je dit niet doet dan word je niet oud’.

Hoe is jouw traject verlopen?

In september heb ik mijn screening gehad bij het NOK in Beverwijk. Het hele traject heb ik gevolgd met een groep van 8 mensen. Op 13 december 2017 heb ik mij gastric bypass gekregen. We krijgen nog steeds vanuit het NOK ondersteuning. Vooral de bewegings- en psychische ondersteuning vond ik in het begin erg fijn.

Hoe gaat het met eten?

Direct na mijn operatie kon ik vrij kleine porties eten en had ik moeite met het wegkrijgen van voedsel als kip en brood. Nu heb ik daar geen last meer van. Ik eet in principe alles, alleen stukken minder dan voor mij operatie. Ik luister wat dat betreft ook veel beter naar mijn lichaam: vol is vol. Als ik door zou gaan met eten (want mijn hoofd wil vaak nog steeds meer) dan krijg ik echt pijn in mijn maag en buik.

Het enige dat ik niet meer kan eten is te zoet en te vet eten. Dan voel ik me niet lekker, moet ik naar de wc, krijg ik het warm en word ik slaperig.

Hoe voel je je nu?

Nu, na ongeveer 9 maanden, ben ik in totaal 31 kilo afgevallen. Ik weeg nu 81 kilo en ik voel me fantastisch!! Ik heb veel meer energie en eigenlijk nauwelijks klachten. Bewegen gaat gewoon zo veel makkelijker.

Ook kleding kopen is veel leuker geworden. Ik ben van maat 52 naar maat 42/44 gegaan. In het begin was het wel even zoeken: waar moet je naar toe als je geen grote maat hebt? Welke winkels zijn er? Dat was echt even wennen. Mijn kledingstijl is iets veranderd: ik draag mijn kleding nu wat strakker. Wijde kleding is zo veel fijner om te camoufleren als je dikker bent, maar nu wil ik laten zien dat ik zoveel ben afgevallen.

Welke reacties krijg je?

Vanuit mijn omgeving krijg ik hele positieve reacties. Ik geniet er echt van als ik te horen krijg dat ik er goed uit zie, of dat ik zulke slanke benen heb. Soms krijg ik wel opmerkingen dat ik té slank aan het worden ben, maar ik denk dat daar vooral veel jaloezie achter zit.

Laatst had ik een lunch en liep iemand die ik al een tijd niet had gezien me stralend voorbij. Hij had me van achteren niet herkend en was helemaal verbaasd om mij zo slanker te zien.

Volgens mij ben ik echt een voorbeeld hoe een maagverkleining goed uit kan pakken: mijn leven is heel positief veranderd door de operatie terwijl ik geen klachten ervaar. Ik ben een gelukkig mens!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies tbv statistiek en marketing doeleinden. Prima hoor! Waarom?

error: We houden er niet van als onze gegevens worden gekopieerd.