ACNES (buikwandpijnsyndroom)

ACNES (buikwandpijnsyndroom)

ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome) is een buikwandpijnsyndroom die ontstaat door een beknelde zenuw in de buikwand. Het is, ook bij artsen, een nog vrij onbekende aandoening. Daarom worden mensen die zich met klachten bij een huisarts, bedrijfsarts of in het ziekenhuis melden, niet altijd direct goed geholpen of serieus genomen.

Klachten

Je kunt een pijn ervaren die varieert van ‘soms een beetje’ tot een acute, extreme, onhoudbare pijn. ACNES-pijn zit vaak op een specifieke plek en is met één vinger aan te wijzen. Vaak verergert de pijn bij inspanning en vermindert of verdwijnt bij ontspanning. ’s Nachts is de pijn vaak afwezig. Het pijnlijke stukje huid kan dof aanvoelen maar bij aanraking zeer gevoelig zijn. Ook kleding op die plek kan heel vervelend of pijnlijk aanvoelen.

Als je ACNES in de bovenbuik hebt dan kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Daarom wordt vaak gedacht dat de klachten te maken hebben met de darmen.
Een acute pijn aan de rechter onderkant in de buik wordt vaak verward met een blindedarmontsteking.
Ook wordt vaak de diagnose spastische darm gesteld.

Constateren van Acnes

Soms, als uit onderzoeken niets afwijkends komt, krijgen mensen te horen dat het ‘tussen hun oren zit’ en worden ze doorverwezen naar de psychiater of psycholoog. Onderzoeken of je last hebt van ACNES kan door heel precies aan te geven waar de pijn of gevoeligheid in de buik zit. Door er met iets kouds overheen te gaan, of door er voorzichtig in te knijpen, kan een extreme pijn ervaren worden. Een pijn die op een ander stukje van de buik niet zo wordt ervaren.

Behandelingen

Bij erge pijnklachten kan, door middel van een injectie met een verdoving, de zenuw worden verdoofd. Een deel van de patiënten (15 tot 20%) is daarna blijvend pijnvrij. Bij een deel van de patiënten komt de pijn na enkele dagen tot weken weer terug. Dan wordt vaak een nieuwe injectie gegeven. Vaak verdwijnen de klachten ook definitief na meerdere injecties.

Mochten injecties niet helpen, dan kan door middel van een stroombehandeling de zenuw uitgeschakeld worden. Helpt dat ook niet dan kan via een operatie de beknelde zenuw worden aangepakt. Bij 10 tot 20% van de patiënten met ACNES helpen deze behandelingen niet, de pijn houdt dan aan. Het Máxima Medisch Centrum doet onderzoek naar ACNES en er is een landelijke patiëntenvereniging opgericht.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies tbv statistiek en marketing doeleinden. Prima hoor! Waarom?

error: We houden er niet van als onze gegevens worden gekopieerd.