[lvca_odometers per_line=”1″ per_line_tablet=”1″ per_line_mobile=”1″][lvca_odometer_item stats_title=”Aantal gastric sleeve operaties in Nederland in 2017″ start_value=”0″ stop_value=”2631″][/lvca_odometers]

Advertentie

Gastric sleeve

24,7% van de maagverkleiningsoperaties die in Nederland wordt uitgevoerd is een gastric sleeve operatie (gegevens DATO 2017).
Omdat deze soort van maagverkleiningsoperatie nog vrij nieuw is (sinds 2005) zijn er nog geen gegevens bekend van de effecten op lange termijn.

 1. Hoe werkt de gastric sleeve operatie?
 2. Het effect van een gastric sleeve
 3. Gewichtsverlies na een gastric sleeve
 4. Voor wie is deze operatie geschikt?
 5. Gezondheidsvoordelen van een gastric sleeve
 6. Voordelen van een gastric sleeve
 7. Nadelen van gastric sleeve
 8. Mogelijke complicaties
 9. Herstel na een gastric sleeve
 10. Je leven met een gastric sleeve

1. Hoe werkt de gastric sleeve operatie?

De maag wordt met nietjes in de lengterichting verkleind tot een buisvorm, in de vorm van een banaan (vandaar ook de bijnaam: de banaan-operatie).

De inhoud van de nieuwe maag is 100 à 150 ml. De overgebleven maag (zo’n 80%) wordt uit het lichaam verwijderd. Dit is de enige operatie waarbij dus echt ook een stuk van de maag uit het lichaam verdwijnt. Hierdoor is een hersteloperatie (het terugbrengen naar de oorspronkelijke situatie) niet mogelijk. Het verwijderen van de maag gebeurt door een van de gaatjes die de chirurg maakt.

De aansluiting naar de dunne darm blijft verder hetzelfde, hier wordt niets aan gedaan. Eten en drinken blijven de normale weg volgen, vanaf de maag via de pylorus richting de dunne darm.

De operatie duurt ongeveer 40 minuten. Over het algemeen mag je de dag na de operatie weer naar huis.

gastric sleeve

2. Het effect van een gastric sleeve

 • Je hebt sneller een vol gevoel tijdens het eten.
 • Je eet hierdoor minder.
 • Het honger gevoel is minder doordat er minder van het honger-hormoon wordt aangemaakt.

3. Gewichtsverlies na een gastric sleeve

Gewichtsverlies na een jaar: ongeveer 65 tot 75% van het overgewicht. Volgens DATO lukte het 78,5,4% van de mensen met een gastric sleeve meer dan 50% van het overgewicht te verliezen in het eerste jaar na de operatie. In het tweede jaar na de operatie was dat bij 78,8% van de mensen nog steeds het geval.

Gemiddeld verliezen mensen met een gastric sleeve het volgende gewicht:

 • Na 3 maanden: ongeveer 1/3e van het overgewicht
 • Na 6 maanden: ongeveer de helft van het overgewicht
 • Na 12 maanden: tot 70% van het overgewicht

De meeste mensen bereiken hun laagste gewicht na één tot twee jaar. Patiënten die goed eten en sporten, zijn meestal in staat om het gewicht te houden of nog meer te verliezen.

Vijf jaar na de operatie is men nog gemiddeld 50% van het overgewicht kwijt.

Bereken hier hoeveel je (gemiddeld!) kunt afvallen met een maagverkleining

(vul je lengte en huidige gewicht in en druk op de Enter toets)

4. Voor wie is deze operatie geschikt?

Mensen met een BMI van boven de 40. Voor volume-eters. Vaak is het voor mensen met een BMI van boven de 50 de eerste operatie die wordt uitgevoerd. De sleeve operatie wordt dan na ongeveer anderhalf jaar gevolgd door een vervolg operatie (bijvoorbeeld een gastric bypass) voor meer gewichtsverlies. De enige operatie die (eventueel) ook geschikt is voor mensen met de ziekte van Crohn. Dit omdat de darmen ongemoeid blijven.
Heb je last van maagzuurproblemen dan wordt deze operatie afgeraden. Vooral omdat maagzuur bij deze operatie terug kan vloeien vanuit de maag naar de slokdarm.

5. Gezondheidsvoordelen van een gastric sleeve

Een gastric sleeve kan tot veel gezondheidsvoordelen leiden bij een (blijvend) gewichtsverlies.

Verbeteringen worden gezien bij:

 • diabetes
 • hoge bloeddruk
 • hoge cholesterol
 • slaapapneu
 • astma
 • minder pijn rond gewrichten als de knieën

6. De voordelen van de gastric sleeve

 • Snel gewichtsverlies. In het eerste jaar val je het meeste af.
 • Gunstig effect op diabetes en hoge bloeddruk. Bij bijna de helft van de geopereerde mensen verdwijnt de suikerziekte volledig.
 • Geen dumpingklachten. Dit omdat eten en drinken de gewone weg volgt van maag naar dunne darm.
 • Minder voedingstekorten omdat eten de gewone weg volgt en hierdoor de voedingsstoffen beter in het lichaam opgenomen kunnen worden.

7. De nadelen van de gastric sleeve

 • De operatie is onomkeerbaar omdat de maag wordt verwijderd uit het lichaam.
 • Passageklachten. Het eten zakt niet (voldoende) naar beneden.
 • Oprispingen, maagzuurproblemen of reflux. Eten en maagzuur kunnen vanuit de maag door de slokdarm naar boven komen. Dat heeft braken en zuurbranden tot gevolg.

8. Mogelijke complicaties

 • Naadlekkage.
 • Braken.
 • Maagzweren.
 • Galstenen.

9. Herstel na een gastric sleeve

Over het algemeen mag je de dag na de operatie weer naar huis.

Werk: hou rekening met 1 tot 3 weken voordat je weer kunt werken. Dit is mede afhankelijk of je zwaar fysiek werk hebt of niet,

Volledig herstel: 4 tot 6 weken.

Pijn: met name de wond aan de linkerkant kan pijnlijk zijn. Daar is de maag verwijderd.

Vermoeidheid: je kunt nog weken tot enkele maanden vermoeid zijn. Dit komt door de operatie zelf, de narcose maar ook doordat je minder kunt eten.

Sporten: wandelen! Op die manier loop je ook het gas van de operatie eruit. Na 2 weken mag je weer zwemmen, dan zijn de wondjes dicht.

Na 2 tot 4 weken kun je fietsen, lopen en alles weer doen. Bij pijn: doe rustiger aan.

10. Je leven met een gastric sleeve

Naast gewichtsverlies gebeurt er nog veel meer als je een maagverkleining hebt gehad. Onthou dat een maagverkleining een hulpmiddel is: je moet het echt helemaal zelf doen wil je blijvend succes halen!

Waar moet je rekening mee houden:

 • Eiwitten: je zult altijd in de gaten moeten houden of je genoeg eiwitten binnen krijgt. Gemiddeld 80 gram per dag. Deze eiwitten haal je uit zuivel, vlees en vis. Zie de eiwittentabel voor meer informatie.
 • Vitaminepillen: je leven lang zul je vitaminepillen moeten slikken om tekorten te voorkomen. En zelfs als je elke dag je vitamines binnen krijgt kan het gebeuren dat je tekorten gaat ontwikkelen. Blijvend onder controle blijven (bij internist en/of huisarts) is daarom ook echt aan te bevelen. Zie de pagina over vitaminepillen voor meer informatie.
 • Sporten is belangrijk om je spieren te verstevigen en voor een betere conditie. Er wordt geadviseerd dagelijks 30 tot 45 minuten te bewegen. Bewegen bevordert ook het afvallen.
 • Je hoeft niet meer op dieet. Maar dat houdt niet in dat je alles kunt (blijven) eten. Maak verstandige keuzes maar geniet ook af en toe van een extraatje.
 • Een eetstoornis wordt niet behandeld met een maagverkleining. Zoek hulp (huisarts, ziekenhuis) als je bij jezelf een probleem merkt ten aanzien van eten.
 • Je zelfbeeld en de relatie met jezelf, je partner en je omgeving kan veranderen door je gewichtsverlies. Zowel positief als negatief. Lees hier meer over veranderende relaties.

Twijfel je of een gastric sleeve voor jou geschikt is? Raapleeg je (huis)arts!

Of bel met één van de gespecialiseerde ziekenhuizen bij jou in de buurt.

Deze website maakt gebruik van cookies tbv statistiek en marketing doeleinden. Prima hoor! Waarom?

error: We houden er niet van als onze gegevens worden gekopieerd.