Drooggebakken sperziebonen/wortel met soya en gember

Drooggebakken sperziebonen/wortel met soya en gember

Persoonlijk hou ik er niet zo van als sperziebonen niet goed gaar zijn en nog piepen tussen je tanden. Toen ik het recept voor Drooggebakken sperziebonen in My Streetfood Kitchen las voelde ik dat piepen al want boontjes (en wortel) slechts 5 minuten roerbakken is wellicht niet voldoende om ze gaar te krijgen. Nu hoeft dat ook niet want ze mogen best nog knapperig zijn. Althans, de wortel. Tenslotte is dit een Chinees bijgerecht en dan mag de groente nog bite hebben. Maar piepende boontjes zijn niet fijn dus in tegenstelling tot het originele recept zijn ze hier niet alleen geroerbakt maar eerst heel even, samen met de wortelreepjes, voorgekookt.  Wellicht dat ze, als je hele dunne haricots verts kiest (hetgeen ze in het boek ook doen) zo in de pan in kunnen. Of wat langer roerbakken en/of heel dunne reepjes snijden zijn ook mogelijkheden. Kortom, er zijn meer wegen die naar niet piepende Drooggebakken sperziebonen leiden. De hoeveelheden zijn voor een bijgerecht voor 4/6 personen zegt het boek maar wij eten een portie als dit met gemak met z’n twee op.

Snij 300 gram sperzieboontjes (of haricots verts) in stukken van 4 cm. Schrap een grote wortel en snij die in smalle reepjes (julienne). Doe de groente in een pan met kokend water en giet na 2 minuten af.
We zetten het volgende klaar:
2 teentjes fijngehakte knoflook, 2 cm verse gember, geschild en fijngehakt, 3 lente-uitjes in kleine stukjes (een sjalotje kan ook), 1 tl sambal (of een heel fijngesneden rood pepertje), 1 el sojasaus en 1 tl suiker. Verhit wat olie in een wok of hapjespan en roerbak daarin de sperzieboontjes en wortelreepjes. Na een paar minuten doe je er alle andere ingrediënten bij. Nog even een minuut omscheppen en direct serveren. Wij strooiden er nog wat geroosterde en fijngehakte pinda’s over. Lekker met (pikante) rijst of noedels.

Eiwitten: dit heerlijke gerecht is goed te combineren met roodgestoofd varkensvlees.

Comments (0)
Add Comment