Roodgestoofd varkensvlees zoals in China

Roodgestoofd varkensvlees zoals in China

Dol ben ik op dit boek. Iedereen die van simpel en overheerlijk Chinees eten houdt zou dit boek in huis moeten hebben. Zelf ben ik nooit in China geweest maar iedereen die het land heeft mogen bezoeken hoor je over de heerlijke en verfijnde Chinese keuken.
Het boek De echte Chinese keuken thuis van Fuchsia Dunlop is opnieuw uitgegeven en nu als paperback. Een standaardwerk van formaat met een enorme hoeveelheid informatie en geweldige recepten.

Roodgestoofd varkensvlees is een heel bekend en erg lekker Chinees gerecht. Je kunt het maken met buikspek of varkensschouder maar ook met varkensribbetjes. Ik maakte het met dikke speklappen in stukken van 3 cm gesneden. En dan niet van die dunne flutlapjes maar lekkere dikke speklappen. In het originele recept wordt eerst alles omgebakken in een wok en daarna gaat het in een pan met deksel of in een af te sluiten ovenschaal. Eigenwijs als ik ben heb ik alles direct in de braadpan gedaan.

Klaarzetten:
Een pond buikspek (of ander vlees zoals hierboven genoemd) in stukken van 2-3 cm. Snij 4 plakjes van een vers stuk gember. Je hoeft het niet te schillen. Van een lente-ui neem je het witte deel en dat kneus je een beetje. Twee eetlepels shaoxingwijn** (niet schrikken). 500 ml bouillon, een steranijn, een kaneelstokje, een scheut donkere sojasaus, 2 eetlepels kristalsuiker, een theelepel zout en voor de garnering het groen van de lente-ui.

Begin met de gember en het stukje lente-ui te bakken in een paar eetlepels olie tot het lekker gaat ruiken. Doe er dan het vlees bij en roerbak nog een paar minuten. Giet de shaoxingwijn erbij en daarna de bouillon, de specerijen, de sojasaus, de suiker en een theelepel zout. Alles goed mengen en deksel op de pan. Laat het op een heel, heel zacht pitje minstens 1,5 uur stoven. Liever nog 2 tot 3 uur. Af en toe controleren of er nog bouillon nodig is want het mag niet droogkoken.
Ik liet het iets meer dan 2 uur heel zachtjes prutten. Het vlees wordt boterzacht en is heerlijk van smaak. Garneren met het groen van de lente-ui. Het was werkelijk verrukkelijk.
Erbij aten wij witte rijst en snijbonen met zwarte bonen en chilipeper.

**Shaoxingwijn is te koop in een goede toko maar je kunt het vervangen door medium sherry. Alleen, wie heeft er vandaag de dag nog medium sherry in huis? Ik niet. Dus ik verving het door balsamico. Aangezien het maar twee eetlepels zijn kun je het ook weglaten.

Koop dat boek. Je zult er geen seconde spijt van krijgen.

Eiwitten: 100 gram buikvet is goed voor 9 gram eiwitten. In 100 gram varkensschouder zitten meer eiwitten: maar liefst 20 gram.

Comments (0)
Add Comment