Ontlasting

Ontlasting na een maagverkleining

Je ontlasting kan na een maagoperatie heel anders zijn. Dat geldt voor bijna alle operaties, hoewel de gastric sleeve patiënten er over het algemeen het minste last van hebben.

Na een darmomleiding

Er is gesleuteld aan de darmen en dat kan allerlei gevolgen hebben. Sommige klachten zijn tijdelijk van aard, sommige helaas blijvend.
De eerste weken na de operatie eet je niet veel en meestal ook nog vloeibaar. Dit heeft ook vaak voor je darmen het gevolg dat er minder uitkomt. Twee à drie keer per week is dan heel gebruikelijk. Vaak ook met acute krampen: je voelt duidelijk dat je darmen onrustig worden en je moet NU naar de wc. Soms met ongelukjes tot gevolg.

Te harde ontlasting, obstipatie

Obstipatie, te harde ontlasting dus, is iets waar mensen met een maagverkleining vaak last van hebben. Te weinig vezels, drinken en lichaamsbeweging kan daarmee te maken hebben. Maar ook omdat er minder eten het lichaam ingaat, is er ook minder te verteren. Het kan zijn dat de darmen dan wat trager gaan werken.

Tip: eet vezelrijk voedsel als pruimen, volkorenbrood, groente en fruit. Je kunt ook zemelen toevoegen aan je yoghurt, vla of pap. Drink voldoende en probeer zoveel mogelijk te bewegen. Lopen is goed bij obstipatie. Heb je erg last van obstipatie en werken deze tips niet, vraag dan aan je (huis)arts speciale poeders die je ontlasting zachter maken. Hou dan wel rekening ermee dat je voldoende drinkt: minimaal een glas water extra na inname. Krijg je niet zoveel vocht weg? Er zijn ook pillen te koop bij de drogist die goed werken. Pas op voor siropen voor laxeren: daar zit weer veel suiker in waardoor je een dumping kunt krijgen.

Te zachte ontlasting, diarree

Naast obstipatie kun je ook te maken krijgen met diarree. Hier klagen veel patiënten met een maagverkleining over. Vooral na een ds of een sadi, waarbij de darmen echt ingrijpend zijn ingekort.

Eet producten die minder rijk aan voedingsvezels zijn en wat meer stoppen. Maar vooral: drink heel goed! Zeker 1,5 tot 2 liter per dag. Heb je het na het eten van bepaalde voeding? Probeer dan uit of je te maken hebt met een gluten- en/of lactose-intolerantie.

Je kunt ook met obstipatie last hebben van diarree: dit wordt overloopdiarree genoemd. Dunne ontlasting die voorbij de verstopping gaat. Je moet dan dus behandeld worden aan de obstipatie, niet aan de diarree.

Soms gaat de diarree gepaard met veel herrie in de darmen en krampen. Soms kan het je (sociale) leven beïnvloeden als je de deur niet uit durft te gaan omdat je bang bent dat je weer naar de wc moet en het niet op kunt houden. Zoek dan hulp. Neem contact op met het ziekenhuis waar je bent geopereerd. Vaak zijn zowel de diëtist, internist en chirurg bij dergelijke problemen betrokken. Gaat de diarree gepaard met heftige buikpijn: neem contact op met je (huis)arts. Blijf er vooral niet te lang mee lopen. Medicijnen die de darmen stil leggen of ontlasting indikken kun je beter vermijden. Neem wel ORS om zouten en mineralen toe te voegen.

De kleur van je ontlasting

Wees voorbereid op een scala van kleuren die je in de toiletpot kunt verwachten: okergeel, fluorescerend oranje, groen, wit en zwart. De kleur van ontlasting varieert normaal gesproken van okergeel tot donkerbruin. Dus van pindakaas tot chocoladepasta. De bruine kleur ontstaat in de dunne darm. Als er dus iets aan de hand is met de dunne darm dan beïnvloedt dat direct de kleur van je ontlasting.

Welke kleuren zeggen wat:

  • Grijs: kan te maken hebben met een verstopping van de galwegen.
  • Geel of groen: kan komen door het eten van bladgroente (spinazie bijvoorbeeld). Maar het kan ook te maken hebben met een darm-maag infectie, aandoeningen van de lever- en galwegen, laxeermiddelen of een voedselintolerantie (zoals een gluten- of lactose-intolerantie). Kan je de kleur niet verklaren met wat je hebt gegeten en blijft je ontlasting deze kleur houden? Neem dan contact op met je (huis)arts.
  • Rood of zwart: kan komen door het eten van bietjes en rode kool. Maar ook door vitaminepillen met ijzer. IJzer zorgt voor zwarte en plakkerige, bijna teerachtige, ontlasting. Deze kleuren kunnen echter ook te maken hebben met bloed in de ontlasting. Direct na de operatie kan dat oud bloed zijn die er tijdens de operatie in is gekomen. Blijf je er echter last van houden, of is het niet direct na de operatie? Gaat de zwarte ontlasting gepaard met heftige darmkrampen en pijn? Bel direct het ziekenhuis op waar je bent geopereerd.

Daar zit een luchtje aan

Het eerste jaar kan de ontlasting vreselijk stinken. Zo erg dat veel mensen niet eens meer buiten de deur naar een openbaar toilet durven te gaan. Het hele maag/darmstelsel werkt anders, eten wordt minder goed verteerd, obstipatie waardoor het langer in het lichaam blijft; het kan er allemaal mee te maken hebben. Houdt de heftige geur aan en heb je er last van of maak je je er bezorgd om? Bespreek het dan met je (huis)arts.

geur ontlastingkleur ontlastingmaagverkleiningontlasting
Comments (0)
Add Comment