De maagverkleining van Rachel Kramer

De maagverkleining van Rachel Kramer

Rachel werd ontslagen omdat ze geen ‘blonde slanke chick’ was


Rachel Kramer, onder andere bekend van de Nederlandse band K-Otic, is door middel van een gastric bypass 50 kilo afgevallen. Als Bekende Nederlander is dat niet onopgemerkt gebleven. Een foto die ze van haarzelf plaatste voor de operatie is door alle media (bladen en televisie) groots opgepakt. Hoe is het als je bekend bent en je hebt overgewicht? Ik vroeg het haar zelf.

Jojo

‘Ik heb altijd wel last gehad van mijn gewicht. Tot aan mijn achtste was ik gezond en slank. Ik sportte heel veel en was erg actief. Maar er was altijd wel een hele sterke band met eten, ik had altijd honger, gezond of snoep het maakte me niet uit ik kon de hele dag eten. Op mijn elfde jaar begon ik het vervelend te vinden dat ik te zwaar was. Ik woog toen 75 kilo. In de zomervakantie ben ik gestopt het met drinken van cola. In die twee maanden viel ik 12 kilo af en kwam ik erachter dat ik niet zoveel eten of zoetigheid nodig had. Ik ben toen in het afgevallen doorgeslagen: toen ik 13 jaar was woog ik nog maar 42 kilo.

Tot mijn 16e jaar heb ik anorexia gehad. Ik wilde simpelweg niet meer eten omdat ik bang was weer dik te worden. Ik voelde me ook hele sterk omdat ik met weinig eten gezond bleef. Tijdens mijn zwangerschap is dat veranderd: ik kon heel slecht eten en spuugde veel. Ondanks dat kwam ik enorm aan. Ik woog toen rond de 110 kilo.

Een half jaar na de geboorte van mijn dochter zaten de meeste kilo’s er nog steeds aan en was ik totaal niet in shape. Ik had toen wel een opdracht waarbij ik ‘s avonds tussen de slanke danseressen stond. Omdat ik me daar onzeker over voelde ben ik vijf dagen per week gaan trainen met een personal trainer én had ik vier optredens per week wat echt topsport is. In bijna een jaar tijd ben ik maar vijf kilo afgevallen. Echt super frustrerend! Ik werd in die tijd ook ontslagen omdat ik geen ‘blonde slanke chick’ was.

Mijn maagverkleining

In die tijd sprak ik Sonja Silva. Zij was door haar maagverkleining in drie maanden tijd enorm afgevallen. Ze zag er zoveel jonger en gelukkiger uit. Toen heb ik besloten dat ik ook een maagverkleining wilde hebben. Het ziekenhuis waar ik me had aangemeld zei echter dat ik niet in aanmerking kwam. Met mijn 1.60 aan lengte en 99 kilo had ik een BMI van 38. Verder had ik geen andere ziektes als hoge bloeddruk ofzo. Ik kreeg het advies om deel te nemen aan een praatgroepje.

Daarna kwam ik in aanraking met de Diana Gabriels kliniek. Diana en Chris (bariatrisch consultant) hebben me heel goed geïnformeerd en ik heb toen besloten dat ik een gastric bypass wilde. Ik ben in België geopereerd op 11 april 2016.

Het afvallen ging daarna heel snel. Waarschijnlijk te snel want na een paar maanden had ik ondergewicht. Toen ik na een paar maanden weer bij mijn opdrachtgever begon met optredens herkende de collega’s, waar ik al twee jaar mee samenwerkte, me niet eens meer!

Hoe gaat het nu?

Eten na mijn gastric bypass is nog steeds lastig. Ik kan maar een paar hapjes eten en dan zit ik al vol. Ook krijg ik een dumping van te vet eten zoals kaas. Als ik gewoon licht verteerbaar eet, bijvoorbeeld kipfilet, groenten of een soepje, dan gaat het prima.

Ik merk wel dat mijn geur en smaak zijn veranderd. Ik kon vroeger echt genieten van de geur als ik de McDonalds binnen liep, maar nu word ik er misselijk van. Ik kan daarentegen wel ontzettend genieten van chemische geurtjes zoals benzine of schoonmaakmiddelen. Heel apart dat zo veranderd is.

Mijn grootste zonde na de maagverkleining: ik neem nog af en toe een Red Bull. Daar kan ik zó van genieten! Ik doe echt de hele dag over een blikje. Als ik het te snel drink dan krijg ik last van hartkloppingen en ga ik zweten en me naar voelen.

Ik kreeg de maanden na mijn maagverkleining regelmatig vervelende reacties. Mensen die vonden dat ik doorsloeg met mijn lijngedrag. Terwijl ze wisten dat ik door mijn maagverkleining niet meer kon eten. Ik ben zelfs een keer beschuldigend toegesproken door iemand die weer was aangekomen na haar maagverkleining: waarom ik nog steeds op gewicht was? Gelukkig krijg ik ook heel vaak positieve reacties. Mensen die het stoer vinden dat ik hiervoor heb gekozen.

Het heeft wel een jaar geduurd voordat ik me weer helemaal energiek voelde. Ik voel me nu super en heb totaal geen spijt van de operatie!

Ik zou de lezers vooral willen meegeven dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen. Trek je niets aan wat anderen er van vinden, maar kies voor jezelf!

Eind september 2018 komt haar nieuwe cd uit: Dreaming.

Het verhaal van Rachel staat ook in mijn boek ‘Banaan of kiwi’.

Meer informatie over Rachel vind je op haar eigen website: IamRachelKramer.com

 

Comments (0)
Add Comment