De gastric bypass met maagring van Nianne Dekker

De gastric bypass met maagring van Nianne Dekker

Nianne is in april 2017 geopereerd op 16 jarige leeftijd. Ze heeft in het AZ Sint-Jan in België een gastric bypass met maagring gekregen.

‘Ik ben op 15 jarige leeftijd in een depressie gekomen. Daar had ik ook zelfmoord gedachtes bij. Mijn depressie kwam vooral door mijn overgewicht waar ik als klein kind al last van had. Ik heb allerlei onderzoeken gehad en bij diëtistes gelopen. Ook heb ik gesprekken met een psychiater, psycholoog en EMDR therapie gehad. De programma’s die ik daarna heb gevolgd voor meer bewegen, gezonder eten en zo hebben niet geholpen. Het is heel frustrerend als je zo hard werkt en er geen gewicht vanaf gaat.

Mijn moeder heeft toen alle ziekenhuizen in Nederland gebeld met de vraag of ik een gastric bypass zou kunnen krijgen, maar in Nederland wordt deze operatie niet uitgevoerd onder de 18 jaar. Via een kennis kreeg ik het advies om met een dokter in België contact op te nemen omdat hij wel jongeren opereert. Het voelt aan alsof dokters in Nederland je liever zelfmoord laten plegen dan dat ze je adviseren om naar België te gaan. De arts in België wilde mij wel opereren, maar de operatie moesten mijn ouders zelf betalen. De operatie is uitstekend gegaan, er waren helemaal geen complicaties. Om de maagverkleining heb ik een band gekregen om verder uitzetten van mijn maag te voorkomen. Ik ben in totaal twee nachten en drie dagen in het ziekenhuis gebleven.

Het gaat nu ontzettend goed met mij. Tijdens mijn depressie durfde ik het huis niet meer uit met als gevolg dat ik een tijd niet naar school ben geweest. Na mijn operatie merk ik dat ik zelfverzekerder ben, ik ga weer naar school. Ik ben van het VWO overgestapt naar de HAVO omdat ik na deze ellende wat meer rust voor mezelf nodig had. Ik merk ook dat als ik aan de toekomst denk het er allemaal veel beter uitziet, ik heb al gekeken welke opleiding ik naar de middelbare school wil doen (waarschijnlijk pedagogiek).

Ik heb nu ook een baantje, iets wat ik in het verleden nooit gedacht had. Voor mijn operatie woog ik 129,8 kilo en nu weeg ik 80,7 kilo. Ik ben dus 49,1 kilo kwijt in nog geen jaar tijd.

Ik heb zeker geen spijt van mijn operatie. Als ik in het verleden naar mezelf keek zag ik een dik, onzeker en bang meisje met zelfmoord gedachtes en geen toekomst. Als ik nu naar mezelf kijk zie ik een zelfverzekerde meid die weer naar buiten durft, iemand die haar school aan het afmaken is en een mooie toekomst heeft om naar uit te kijken.

In juli 2018 heb ik een buikwandcorrectie gehad en is overtollige huid bij mijn bovenarmen verwijderd. Ik ben weer in België geopereerd en heb weer zelf de operatie moeten betalen. Ik vind het wel krom dat je als zeventien jarig meisje niets vergoed krijgt terwijl zoveel mensen in Nederland alles wel vergoed krijgen. Ik zou graag meer bekend willen maken dat hulp voor kinderen onder de achttien jaar met overgewicht heel hard nodig is. Door overgewicht raken kinderen afgesloten, zijn ze minder sociaal terwijl ze op die leeftijd juist zichzelf moeten ontdekken. Misschien gaat Nederland door mijn verhaal nadenken en een maagverkleining onder de achttien jaar ook toestaan.

 

Mijn favoriete quote: life is worth living

Geef het leven niet op, hoe donker de toekomst er ook uit ziet, uiteindelijk zal alles op zijn pootjes terecht komen!

Comments (0)
Add Comment