Vitaminepillen na een maagverkleining – waarom

Vitaminepillen na een maagverkleining

Het slikken van vitaminepillen is na een maagverkleining essentieel. Doordat er minder voedingsstoffen het lichaam binnen komen én worden opgenomen, is het noodzakelijk om extra vitamines en mineralen toe te voegen om tekorten te voorkomen. Maar welke vitaminepillen ga je slikken? Een gewone vitaminepil van de drogist of speciale pillen voor maagverkleiningen? Waar zit het prijsverschil in?

Wat is het verschil tussen een vitaminepil voor maagverkleining ten opzichte van die van de drogist?

Het grootste verschil zit ‘m in de hoeveelheid B12. Die is bij de vitaminepillen van de drogist een stuk kleiner (350 vs 5 μg). Van een tekort kun je behoorlijk wat klachten krijgen (zie: Stichting B12 tekort).

Verder is, bij de vitaminepillen die speciaal voor mensen met een maagverkleining zijn gemaakt, de hoeveelheid Foliumzuur, IJzer en D3 hoger.

Ziekenhuizen adviseren altijd een speciale vitaminepil te slikken (dagelijks) die speciaal gemaakt zijn voor iedereen met een maagverkleining. Vaak zijn er speciale pillen voor een gastric bypass en een gastric sleeve.

Welke pil moet ik slikken?

Dat is iets wat je helemaal zelf moet weten. Ziekenhuizen adviseren in elk geval een pil speciaal voor patiënten met een maagverkleining, dan zitten de meest belangrijke stoffen daarin én voorkom je een overschot aan andere vitamines.

Vraag vooral proefsetjes aan bij de verschillende leveranciers. Vaak kun je dan een paar weken uittesten. Let dan vooral op:

  • gemak van doorslikken (capsule)
  • de smaak (vooral belangrijk bij kauwtabletten maar ook capsules kunnen een nasmaak hebben)
  • eventuele misselijkheid (moet echt binnen afzienbare tijd wegtrekken)
  • onrustigheid, sommige mensen reageren heel heftig qua onrustigheid en slecht slapen bij sommige pillen
  • de prijs per dag

Verder kun je de afweging maken of je voor een abonnement gaat, waarbij de pillen automatisch elke 3 of 6 maanden worden opgestuurd of dat je liever zelf bepaalt wanneer je wilt bestellen/kopen.

Worden vitaminepillen vergoed?

Nee. Vitaminepillen worden in principe niet vergoed door je ziektekosten verzekeraar.

Mocht er een tekort ontstaan aan B12 of vitamine D dan worden de injecties wel vergoed, maar pillen voor B12 ook niet altijd.

Informeer altijd bij de apotheker of je ziektekostenverzekeraar wat wel en niet vergoed wordt.

Comments (0)
Add Comment