Tips voor een positieve mindset

Tips voor een positieve mindset

Er komt ook vaak na de operatie een periode aan dat je naar jezelf in de spiegel kijkt en iemand ziet die je niet herkent. Een slanker iemand, een fitter iemand, misschien wel iemand met hangend vel. Je lichaam is veranderd, jij bent veranderd. En dat kan ook emotioneel best heftig zijn. Je omgeving kan ineens heel anders op je reageren. Mensen die eerst niets tegen je zeiden kunnen je aanspreken. Je wordt misschien wel nagefloten op straat! Al die veranderingen kunnen ook heftige emoties met zich meebrengen.

Hoe je het beste met opmerkingen om kunt gaan? Negeren als ze negatief zijn en dankbaar in ontvangst nemen als het complimenten zijn. Dat laatste is ook vaak heel moeilijk maar heel fijn voor jezelf als het wel lukt.

We hebben een aantal tips voor je voor een positieve mindset:

  1. Maak kennis met je nieuwe lichaam. Misschien ben je het niet gewend (meer): maar kijk eens heel goed naar jezelf in de spiegel. Naakt, gewoon zoals je nu bent. Kijk naar je gezicht, je hals, borsten, buik, je armen en benen. Leer je nieuwe lichaam kennen, herkennen en waarderen. Het heeft hard met je meegevochten om gewicht kwijt te raken. Jezelf waarderen begint met het waarderen van je nieuwe lijf.
  2. Relaties kunnen veranderen, maar verwacht geen wonderen. Een relatie of huwelijk dat al slecht was voor de operatie gaat niet ineens dramatisch verbeteren alleen omdat jij afvalt. Wel kan het meer tussen de lakens gaan vlammen als je meer energie krijgt.
  3. Hou je echte vrienden dicht bij je. Je echte vrienden steunen je door dik en dun (eindelijk een woordgrapje). Ze stimuleren je en moedigen je aan. Misschien wordt het tijd om afscheid te nemen van degenen die je het succes van een slanker lijf niet gunnen, die negatieve opmerkingen maken of proberen je in oud eetgedrag terug te laten vallen.
  4. Op een gegeven moment komt er een dip. Meestal na anderhalf of twee jaar ga je weer (wat) aankomen. Dit kan een gevoel van angst, onmacht of schaamte opleveren. Aankomen is normaal, maar je balans zoeken is daarbij heel erg belangrijk. Pak je eet- en beweegschema van de beginperiode er nog eens bij en hou je een tijdje daaraan. Kom je toch (teveel) aan? Neem contact op met het ziekenhuis, ze zullen kijken of het ligt aan je eetgedrag of dat er misschien iets anders aan de hand is.
  5. Zoek een leuke bezigheid. Als eten een belangrijk deel van je tijd in beslag nam voor de operatie, dan kan het zijn dat je ineens heel veel tijd over hebt. Zoek een leuke hobby, sluit je aan bij een sportgroep, zoek een maatje of ga vrijwilligerswerk doen. Er is namelijk een risico dat je of in oud gedrag terugvalt of een verslaving ontwikkelt als je te veel tijd hebt.
Comments (0)
Add Comment