Thaise kokos kippensoep

Thaise kokos kippensoep

Als je zoekt op Tom Kha Gai kom je veel versies van deze soep tegen. Het fijne van dit recept is dat we eerst de bouillon op smaak maken en pas daarna de soep samenstellen. Dat samenstellen van de soep doen we op het laatste moment. Om dat te kunnen doen zorgen we dat alles klaarstaat.

We beginnen met de bouillon. Maak 8 deciliter kippenbouillon van blokjes (1,5 blokje). Kneus 3 stengels citroengras (sereh) en snij die vervolgens in stukken van 2 cm. Die stukjes gaan samen met 3 djeroek poeroet blaadjes en 3 plakjes laos in de bouillon die we een half uur heel zachtjes laten trekken. Als je pas later de soep afmaakt dan laten we sereh, laos en djeroek poeroet in de bouillon.

Verder zetten we klaar:
150 gram kipfilet in kleine blokjes, een grote rode Spaanse peper (met pitjes) in de lengte en daarna in halve ringetjes gesneden, 2 bosuitjes in kleine ringetjes, het sap van een halve limoen, 4,5 deciliter kokoscrème (als je 2 pakjes van 200 ml of een 1 blik van 400 ml hebt is dat ook prima), een kleine eetlepel suiker, 3 eetlepels vissaus en een paar blaadjes koriander voor de liefhebbers.

Zo’n 15 minuten voor het serveren halen we de sereh, laos en djeroek poeroet eruit en verwarmen we de bouillon met de kokoscrème tot het bijna kookt. Doe er de kip in samen met de rode peper en bosuitjes. Laat tegen de kook aan de kip in 5 minuten gaar worden. De pan van het vuur en als laatste gaan er de suiker, limoensap en vissaus bij. Goed roeren en in de kommen. Afmaken met een paar blaadjes koriander en wie van heel pittig houdt kan er altijd nog wat pepertjes bijdoen.

Wil je het helemaal volgens de traditionele manier eten dan laat je de sereh, laos en djeroek poeroet in de soep zitten. Die worden echter niet gegeten. In Laos eet men deze soep met wat verse dille erover in plaats van koriander.

Eiwitten: ongeveer 10 gram eiwitten per portie (de helft van de soep)

Comments (0)
Add Comment