Langzaam gegaard rundvlees met Marokkaanse specerijen

Langzaam gegaard rundvlees met Marokkaanse specerijen

Wat een lange titel. Ik zou het gewoon Marokkaanse stoofschotel noemen. We maken dus een Marokkaanse stoofschotel voor 4 personen.
Snij 800 gram stoofvlees in grote dobbelstenen. Doe dat in een braadpan met dikke bodem en meng het volgende door het vlees:
2 kleine gesnipperde uien, 4 fijngehakte knoflooktenen, 2 theelepels ras el hanout (of 1 theelepel komijn en 1 theelepel gemalen koriander), een halve theelepel harissa (of 1 theelepel paprikapoeder), wat zout en peper, 400 gram tomatenblokjes uit blik, het sap van 1 citroen en de rasp van een halve citroen, 2 theelepels honing, 2 eetlepels fijngehakte koriander en 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie.
Doe er 100 ml water bij en roer alles door elkaar.

Stoven kan op een laag vuur op het fornuis maar ook in de oven. Zet in dat geval de oven op 150 graden en zet de pan er vanaf het begin in. Waarom zou je een oven eerst voorverwarmen? Daarna moet de pan ook weer warm worden. Als je een gerecht direct vanaf het begin in de oven zet warmt het vanzelf mee met de oven.
Stoven doen we 3 tot 4 uur. Af en toe roeren en eventueel nog vocht erbij doen.
Slowcooker: laat het water weg en zet de slowcooker 4 uur op hoog of 7/8 uur op laag. Voeg alleen een klein beetje water toe als dat echt nodig is.

Op het bord nog wat fijngesneden kriander of platte peterselie erover. Lekker met couscous of brood.

Ik zou bij deze (en trouwens vrijwel alle) stoofschotels het vlees eerst even aanbraden en dan uit de pan halen. In het overgebleven vet dan de uien smoren en pas daarna alles door elkaar roeren. Dat komt de smaak zeker ten goede.

Eiwitten: in 100 gram stoofvlees zit 14,2 gram eiwitten. Dus neem nog maar een portie!

Comments (0)
Add Comment