Over fout eten, zondigen en lijnen

Over fout eten, zondigen en lijnen

In mijn praktijk krijg ik steeds meer mensen die een maagverkleining hebben gehad en die zoekende zijn naar wat ze wel en niet (meer) kunnen eten. Vaak zijn ze ontzettend bang om weer aan te komen. En daarnaast gefrustreerd omdat ze hun emoties of stress niet meer “weg kunnen eten”.

Zondigen

Tijdens mijn opleiding voor voedingscoach leerde ik vooral alles over voeding. Wat moet je eten, wat moet je vooral laten staan. Veel diëtistes werken nog steeds met die lijstjes die ze aan hun klanten voorschrijven.

Ik merkte echter in mijn praktijk dat mijn cliënten vaak best veel weten over voeding. Vaak hebben ze al heel veel diëten achter de rug en kunnen ze precies vertellen hoeveel calorieën er in bepaald eten zit.

Wat me steeds meer gaat opvallen is de houding die mensen vaak hebben ten aanzien van eten. Zo krijg ik vaak van mijn cliënten de opmerking “ik was zo goed bezig maar toen zondigde ik, ik pakte toch weer wat verkeerds en toen baalde ik zo vreselijk van mezelf”.

In relatie met eten praten mensen vaak over “slecht”, “verkeerd” of “zondigen”. Mijn doel is om dit eruit te krijgen. Genieten van eten, daar gaat het om. Ook van chocola, een stuk taart of dat wijntje.

100% perfectie

Mijn mening is dat 100% perfectie niet bestaat. Niemand kan alleen maar ‘goed’ leven, dus alleen maar gezond eten, drinken en veel bewegen. Zodra we dat realiseren is af en toe een koekje nemen helemaal ok, als het maar een bewuste keuze is. Als iemand tegen mij zegt dat ze in het weekend patat ophebben dan vraag ik ook altijd ‘heb je er van genoten?’, want daar gaat het in mijn ogen om.

Patronen

Je mag in mijn ogen best elke dag een stukje kaas eten als je daar gelukkig van wordt. Maar een halve kilo is teveel. Ik ga daarom altijd op zoek naar bepaalde patronen in eetgedrag.

Een voorbeeld: iemand heeft een drukke werkdag achter de rug. ’s Avonds, als iedereen heeft gegeten, de keuken is opgeruimd en alles is weer aan kant, dan plof je lekker neer op de bank voor de televisie. En dan pak je er wat lekkers bij, want dat heb je wel verdiend.

Als je dat meerdere avonden per week doet, dan is dat een patroon. En dan gaan we kijken naar wat je dan voor lekkers erbij pakt. En of we daar alternatieven voor kunnen bedenken. Of dat in plaats van neerploffen op de bank het misschien lekkerder is om nog even een stukje te gaan wandelen buiten. Even je hoofd leegmaken terwijl je ook nog eens in beweging bent.

Aanleiding zoeken

Je zult mij ook nooit iemand zien veroordelen omdat zij een eetbui hebben gehad. Wat we wel gaan doen is kijken waar die eetbui vandaan is gekomen. Wat is de aanleiding geweest? Vaak kunnen we dan een reden vinden. Vaak heeft het te maken met iets wat er in het verleden is gebeurt, een houding van ‘niet genoeg’ zijn, iets in de relationele sfeer, onzekerheid, etc. Dan gaan we daar samen naar kijken. Niet om dat probleem direct op te willen lossen, maar wel om te kijken hoe zo’n eetbui is ontstaan en wat dan mogelijk alternatieven zijn om er mee om te gaan.

Mijn tips voor een gezonde relatie met eten

  • Maak heel bewuste keuzes: heb je een verjaardag? Neem dan lekker dat stuk taart erbij. Heb je die week 3 verjaardagen, kies dan van te voren op welke verjaardag van de 3, je een stuk taart neemt.
  • Gebruik de woorden lijnen, dieet, zondigen niet meer in relatie tot eten. Na een maagverkleining is het de bedoeling dat je gezonde keuzes maakt en (weer) leert genieten van eten. Dus stop ook alsjeblieft met het tellen van calorieën. Je kunt geen calorieën vergelijken. 100 calorieën aan chips of 100 calorieën aan avocado is aan de buitenkant hetzelfde. Aan de binnenkant niet .. die 2 worden heel anders verwerkt door je lijf.
  • Zoek naar jouw patronen: wat zijn de momenten waarop je het moeilijk hebt. Herken je ze dan kun je ook kijken naar alternatieven. Zoek die in ander eten, een groot glas water, even wat gaan bewegen, gezellig een vriend(in) bellen, etc.
  • Streef vooral niet naar 100% perfectie. Wees lief voor jezelf. Als jij lekker in je vel zit en heel bewust een keuze maakt wat je wel en niet eet, dan dan voel je je lekkerder. Door jezelf toe te staan, af en toe een stuk taart of een zak patat te eten, kun je er veel meer van genieten.
Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies tbv statistiek en marketing doeleinden. Prima hoor! Waarom?

error: We houden er niet van als onze gegevens worden gekopieerd.