Medicijnen na een maagverkleining

Over medicijngebruik na een maagverkleining is nog weinig bekend. Vanuit de meeste ziekenhuizen vindt er ook nauwelijks of geen voorlichting plaats. De ziekenhuizen die er wel wat over publiceren spreken elkaar soms ook tegen!

Er zijn een aantal lijsten online te vinden die door verschillende ziekenhuizen zijn opgesteld. Een deel van de medicijnen worden door (huis)artsen voorgeschreven, maar een deel is ook gewoon bij een drogist te koop. Denk hierbij aan medicijnen als Ibuprofen, Advil, Aleve en Naproxen.

Advies Maasstad ziekenhuis

Deze lijst bevat een overzicht van pijnstillers en/of ontstekingsremmende medicijnen (NSAID medicijnen).
Deze medicijnen mag je na een gastric sleeve/gastric bypass niet meer gebruiken. Als je twijfelt over het
gebruik van medicijnen, neem dan altijd contact op met je (huis)arts of apotheker.

verboden medicijnen na maagverkleining

De verboden medicijnen lijst van het Maasstad ziekenhuis kun je hier downloaden. 

Je kunt de lijst ook vinden op de website van het Maasstad ziekenhuis.

Nederlandse Obesitas Kliniek

De Nederlandse Obesitas Kliniek geeft het advies op te passen met de volgende medicijnen:

  • Zogenaamde ‘slow release preparaten’ zijn medicijnen die langzaam de werkzame stoffen aan het lichaam geven. Op die manier hoef je maar bijvoorbeeld één keer per dag een pil te slikken in plaats van drie of vier keer. Deze medicijnen worden niet meer goed opgenomen omdat ze een kortere weg door de dunne darm afleggen. Op de verpakking is vaak iets te lezen als: slow release (SR), retard, time-span, durette, oros, uno exel, chrono.
  • Bisfosfonaten. Dit zijn medicijnen voor de behandeling van osteoporose. Geadviseerd wordt deze medicijnen niet voor te schrijven omdat ze zweren aan slokdarm en twaalfvingerige darm kunnen veroorzaken. Daarnaast is de effectiviteit onzeker.
  • Levothyroxine. Wordt gebruikt bij schildklierproblemen. Dit medicijn kan minder goed overweg met ijzerpreparaten die o.a. zitten in de meeste multivitaminen. Geadviseerd wordt om deze twee pillen niet te snel na elkaar in te nemen.
  • De werking van de gewone pil (anticonceptie) kan verminderd zijn. De NOK adviseert overigens niet de prikpil te nemen als alternatief omdat deze osteoporose kan veroorzaken (zie bisfosfonaten hierboven).
  • NSAID’s. Dit zijn pijnstillers die ontstekingsremmend werken. Deze kunnen irritatie aan het slijmvlies veroorzaken en zweren. Geadviseerd wordt deze niet voor te schrijven en alleen in noodsituaties in combinatie met een protonpompremmer. Alternatieven: paracetamol, Zaldior, Tramadol.
  • Sommige antibiotica. Deze kunnen irritatie van de slokdarm en maagslijmvlies veroorzaken. Dit is o.a. het geval bij Tetracycline (gebruikt bij infecties aan huid en luchtwegen).
  • Medicijnen voor de behandeling van psychische aandoeningen (psychofarmaca) en anti-epileptica. De plasmaspiegel verandert waardoor extra controle en eventueel aanpassingen van de dosering nodig is.
  • Medicijnen voor de behandeling van bloedarmoede in combinatie met ijzergebrek. Deze medicijnen worden onvoldoende opgenomen. Alternatief is intraveneuze toediening.
  • Kalium suppletie: kan zweren aan maag, slokdarm en twaalfvingerige darm veroorzaken. Het wordt afgeraden deze pillen te slikken. Wel kan gekozen worden om deze op te lossen in water of vruchtensap.
  • Diuretica (vocht afdrijvende medicijnen bij hoge bloeddruk en hartfalen). Vochtinname is vaak beperkt bij een maagverkleining. Gebruik van dit medicijn kan nierfalen veroorzaken.

Overige adviezen

Tekst

  • De grootte van de pil mag niet groter zijn dan het gummetje op de achterkant van een potlood. Alternatief is de pil te verkleinen, vermalen (met niet bij alle medicijnen) of een kauwtablet, druppels of een smelttablet. Een siroop wordt afgeraden omdat de suikers daarin een dumping kunnen veroorzaken.
  • Vermijd zetpillen: deze kunnen bij diarree minder goed opgenomen worden of een dumping veroorzaken.
  • Bij twijfel: vraag advies aan je huisarts, apotheker of het ziekenhuis waar je bent geopereerd!!

Achtergrondinformatie

Waarom medicijnen anders (kunnen) werken na een maagverkleining

Onderzoek of bepaalde medicijnen anders werken zijn lastig uit te voeren; er zullen niet veel mensen zijn die proefkonijn willen zijn om medicijnen uit te testen. Het is bijvoorbeeld niet zeker of anticonceptie nog goed werkt met een maagverkleining, daarom adviseren de meeste ziekenhuizen andere oplossingen te zoeken voor de orale pil (die je inneemt via je mond). Wil je uittesten of de pil wel of niet werkt, dan moet je heel veel vrouwen vinden die bereid zijn om gewoon de pil te slikken met het risico dat ze zwanger worden.

Redenen waarom medicijnen minder of anders kunnen werken:

  • De pH-waarde (zuurgraad) in je maag verandert door een maagverkleining. Er wordt minder maagzuur aangemaakt.
  • De tijd dat een medicijn in een maag blijft zitten is korter dan voor die tijd. Eten verlaat je maag
    sneller en dus medicijnen ook.
  • De opname van stoffen in je dunne darm wordt minder (niet van toepassing bij een gastric sleeve). Doordat de dunne darm is ingekort legt het medicijn een kortere route door de darmen waardoor er minder opname is van de werkende stoffen. Aan de andere kant worden de meeste medicijnen aan het eind van de dunne darm opgenomen. Dit is de reden dat sommige artsen zeggen dat de werking van medicijnen niet verandert omdat met dat deel van de darmen vaak niets gebeurt.
  • Het gevolg kan wel zijn dat sommige medicijnen minder goed werken, terwijl andere medicijnen juist beter werken. De (huis)arts, specialist en apotheker moeten daarom ook goed samenwerken, de patiënt in de gaten houden en eventueel medicijngebruik bijstellen als er niet (goed) gereageerd wordt op een medicijn.
  • Voor alle medicijnen geldt: er is een verhoogd risico op uitdroging door de geringe(re) vochtinname. Dit is met name het geval bij misselijkheid, braken en diarree. Dit kan in extreme gevallen leiden tot problemen met de nieren en een geneesmiddelen-vergiftiging.

Deze website maakt gebruik van cookies tbv statistiek en marketing doeleinden. Prima hoor! Waarom?

error: We houden er niet van als onze gegevens worden gekopieerd.