Financiële voordelen door maagverkleining

Financiële voordelen door maagverkleining

De website Surgery for Obesity And Related Diseases (SOARD) publiceerde onlangs een interessant onderzoek waarbij het effect van een maagverkleining is onderzocht, zowel op het gebied van gezondheid maar ook op het gebied van financieel voordeel voor de maatschappij. Conclusie: Een maagverkleiningsoperatie verdient zichzelf al binnen een jaar terug door de betere inzetbaarheid voor betaald werk, de afname van uitkeringen, de afname van medicijnen en ziekenhuisopnames.

Registratie van gegevens

In Nederland worden de gegevens over de bariatrisch operaties door het DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing) vastgelegd: aantallen en soorten operaties, resultaten in gewichtsverlies, bijkomende ziektes (comorbiditeit), BMI, geslacht, etc. In Engeland gebeurt dat door het National Bariatric Surgery Registry (NBSR).

Onderzoekers hebben vanuit deze registratie bij het NBSR 50.782 operaties in kaart gebracht die zijn uitgevoerd tussen 2000 en 2015.

De gemiddelde patiënt die een maagverkleiningsoperatie ondergaat in Engeland is een blanke vrouw van 45 jaar met een BMI van 48. De meest uitgevoerde operaties in Engeland zijn de gastric bypass (51%), de gastric sleeve (20%) en de maagband (19%). Deze laatste operatie wordt ook in Engeland de laatste jaren steeds minder uitgevoerd.

Gezondheidsvoordelen

Vanzelfsprekend zijn er resultaten gehaald in gewichtsverlies. Gemiddeld verliest men na een maagverkleining zo’n 30% van het startgewicht om na 2 tot 5 jaar nog gemiddeld 24% gewichtsverlies te hebben. Met andere woorden: iemand met een gewicht van 130 kilo weegt 2 jaar na de operatie rond de 90 kilo en komt daarna weer zo’n 10 kilo aan.

De meest spectaculaire resultaten betreffen de ‘comorbiditeiten’, dat zijn de bijkomende ziektes zoals hoge bloeddruk, slaapapneu, suikerziekte (Diabetes Type2), functionele beperkingen (zoals gewrichtsklachten), astma, hoge cholesterol, etc. Deze comorbiditeiten nemen aanzienlijk af en, in een groot aantal gevallen, verdwijnen zelfs helemaal.

Zo’n 70% van de mensen die geopereerd is, had voor de operatie te maken met een functionele stoornis (beperkingen met traplopen, lopen, bewegen, etc.). Na de operatie was dit nog maar 35%. Mensen die last hadden van suikerziekte ervaren al vrij snel na de operatie een verbetering en binnen 1 jaar na de operatie heeft zelfs 48% totaal geen klachten meer en heeft geen medicijnen meer nodig. In principe nemen alle comorbiditeiten af of verdwijnen.

Financieel voordeel

Hetzelfde onderzoek laat zien dat de maagverkleiningsoperaties financieel voordeel opleveren voor de samenleving. In dit onderzoek gaat men ervan uit dat mensen met obesitas een hogere werkloosheidspercentage hebben ten opzichte van mensen met een gezond BMI. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn de functionele beperkingen.

Studies uit Engeland en andere Europese landen toonden aan dat een jaar na de bariatrische ingreep de inzetbaarheid naar betaald werk met 57% is gestegen én de sociale uitkeringen met 75% af waren genomen bij deze groep.

Er wordt zelfs gesteld (door de Office of Health Economics) dat als 25% van de mensen die in aanmerking komt voor een maagverkleiningsoperatie ook daadwerkelijk wordt geopereerd, het Britse Bruto Binnenlands Product toeneemt met 1,3 miljard pond. Dit houdt in dat de kosten van de operatie binnen 1 jaar zijn terugverdiend en daarna dus puur een positief resultaat opleveren. Als we dat Bruto Binnenlands Product voor Nederland zouden doortrekken, dan kan dat een kleine 400 miljoen euro opleveren. Dit financiële voordeel zit ‘m met name in een hogere inzetbaarheid in betaald werk, een afname van sociale uitkeringen, minder medicijngebruik en minder opnames in het ziekenhuis als gevolg van de comorbiditeiten.

Gevolgen

In Engeland is de BMI grens om in aanmerking te komen voor een maagverkleining teruggebracht van 35 naar 30 (in het geval er comorbiditeiten zijn). Ook in Nederland wordt daar nu over gepraat.

Bron: https://www.soard.org/article/S1550-7289(18)30091-1/fulltext

Comments (0)
Add Comment